Υλικό ΤΠΕ

1. Ασκήσεις για Κειμενογράφο


Για περισσότερη εξάσκηση...
Εξάσκηση στην αρίθμηση και περιγράμματα

2. Εργονομία - Αρχές της εργονομίας


Γνωρίζω και χειρίζομαι τον υπολογιστή .......



Το μάθημα αυτό έχει ως στόχο τη διδασκαλία των βασικών αρχών εργονομίας  στους υπολογιστές. Απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού.
Ξεκινάμε με την προβολή της παρακάτω παρουσίασης, η οποία δείχνει τις βασικές αρχές εργονομίας στους υπολογιστές, καθώς και μερικά σημαντικά στοιχεία για την ανάλυση και τη χρήση της οθόνης.




Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει με πολύ έξυπνο τρόπο, ότι οι βασικές αρχές εργονομίας εφαρμόζονται τόσο σε σταθερούς όσο και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

 


3. Το Υλικό Μέρος  του Υπολογιστή

Γνωρίζω και χειρίζομαι τον υπολογιστή
Τάξεις: Γ΄ – ΣΤ΄
Ετοιμάστηκε από τον καθηγητή Πληροφορικής Νίκο Μιχαηλίδη.

Το μάθημα αυτό έχει ως στόχο τη διδασκαλία για το υλικό (hardware) του υπολογιστή και υλοποιείται στο σχολικό εργαστήριο ή στην αίθουσα, φυσικά με τα κατάλληλα εποπτικά μέσα. Απευθύνεται κυρίως στις τάξεις Γ΄και Δ΄ αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ε΄ και ΣΤ΄ ως επανάληψη και ανακεφαλαίωση γνώσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ξεκινάμε με την προβολή ενός ελληνικού εισαγωγικού βίντεο, που παρουσιάζει με εύκολο και κατανοητό τρόπο, τις βασικές έννοιες του υλικού και λογισμικού, των περιφερειακών συσκευών εισόδου/εξόδου και των αποθηκευτικών μονάδων. Το βίντεο αυτό μπορείτε να το δείτε παρακάτω.



Στη συνέχεια θα προβληθεί η παρακάτω παρουσίαση, η οποία επεξηγεί και παρουσιάζει αναλυτικότερα το υλικό του υπολογιστή. Σε κάθε διαφάνεια, γίνεται σχετική συζήτηση με τα παιδιά.

   

Η παρουσίαση είναι από το διαδικτυακό υποστηρικτικό ιστότοπο του βιβλίου Πληροφορικής Γυμνασίου, που μπορείτε να δείτε εδώ.

Τέλος, στους μαθητές δίνονται και τα παρακάτω δυο Φύλλα Ασκήσεων, τα οποία συμπληρώνουν μέσα στην τάξη στον υπολειπόμενο χρόνο.
1ο Φύλλο Ασκήσεων


2o Φύλλο ασκήσεων


4. Από τι αποτελείται ένας υπολογιστής

Το Από τι αποτελείται ένας υπολογιστής είναι μία ιστοεξερεύνηση του καθηγητή Χρόνη Τραστόγιαννου. Αναφέρεται στα μέρη απ τα οποία αποτελείται ένας υπολογιστή.




5. Γλώσσα Προγραμματισμού Logo

Το Γλώσσα Προγραμματισμού Logo είναι μία ιστοεξερεύνηση από τις καθηγήτριες Ιφιγένεια Γεωργακή και Διαμάντω Πούτου. Αναφέρεται στην εκμάθηση των βασικών εντολών του Microworlds Pro μέσα από έναν διασκεδαστικό τρόπο.


6.Προγραμματίζοντας με το Scratch

Το Scratch είναι ένα γραφικό περιβάλλον προγραμματισμού που αναπτύχθηκε από το MIT Media Lab και εμφανίστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2007. Το περιβάλλον είναι πολύ εύχρηστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από μαθητές δημοτικού. Η δημοτικότητα  εξάλλου του Scratch είναι πολύ μεγάλη αφού μέχρι στιγμής οι χρήστες έχουν διαμοιρασθεί περισσότερα από 1.500.000 projects.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Scratch μπορείτε να διαβάσετε το αξιόλογο ιστολόγιο του συναδέλφου Ιωάννη Σαρημπαλίδη όπου υπάρχει ένα εισαγωγικό tutorial ή να δείτε δύο άρθρα  για τα Top-10 Ελληνικά links για το Scratch και τα Top-10 ξένα links για το Scratch.

Δείτε επίσης ένα εισαγωγικό video στα ελληνικά για το περιβάλλον του Scratch (κάντε κλικ εδώ)


7.Είμαι ασφαλής στο διαδίκτυο;

Το Είμαι ασφαλής στο διαδίκτυο; είναι μία ιστοεξερεύνηση από τον καθηγητή Πληροφορικής Κώστα Σεραφείδη. Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και αφορά την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.




8. H Εξέλιξη των Η/Υ και η Ανακάλυψη του Διαδικτύου

Καταπληκτική δουλειά των μαθητών του ΣΤ1 του 9ου Δημοτικου Σχολείου Θεσ/νικης.

Η Ιστοεξερεύνηση αυτή δημιουργήθηκε για να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία των υπολογιστών και τα ανώτερα επίπεδα της τεχνολογίας, και να κατανοήσουν τη λειτουργία του Διαδικτύου, καθώς και τις δυνατότητές του.



9. Κακόβουλο Λογισμικό


Το Κακόβουλο Λογισμικό είναι μία ιστοεξερεύνηση της καθηγήτριας Πληροφορικής Ελισάβετ Μαυρουδή. Αναφέρεται στο κακόβουλο Λογισμικό.